Çuvalın perde arkası çıktı !

ABD ile krize neden olan olayın içyüzü gizli belgelerde ortaya çıktı…

WikiLeaks’te Yarım yüzyılı aşkın müttefiklik tarihinde ABD ile Türkiye arasında yaşanan en büyük kriz olarak tarihe geçen ‘Çuval olayı’nın perde arkası yine gizli belgelerde ortaya çıktı.

4 Temmuz 2003’te Türk Amerikan ilişkileri tarihinin en büyük krizlerinden birine yol açan ‘çuval olayı’nın perde arkası WikiLeaks belgelerinde ortaya çıktı.

İLK BİLGİ: 23 SİVİL ELİMİZDE

Taraf Gazetesi’nin yayınladığı WikiLeaks belgelerindeki iddialara göre, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Pearson, Süleymaniye baskınını Türk yetkililerden öğrendi ve teyit etmek için yedi saat uğraştı. Sonunda Türk Dışişleri’ne bilgi verdi: Üzerlerinde kimlik ve üniforma olmadığı için sivil oldukları varsayılan 23 kişiyi gözaltına aldık.

Ve merkeze yazdı: 48 saat içinde serbest bırakmalıyız.

‘Çuval olayı’nın gerçekleşmesinden sonra kriptolara şunlar yansıdı: “Bağdat’ta, Türk Özel Kuvvetleri’nin bir mensubunun Kerkük Valisi’ni öldürme planının parçası olduğu iddiasına ilişkin soruşturma sürüyor.” Belgelere göre ABD’den bilgi almak isteyen Dışişleri Müsteşar Vekili Baki İlkin, baskınla ilgili elindeki şu bilgileri Büyükelçi Pearson’a aktardı: “Sis bombalarıyla girip bayrağımızı indirmişler.

Askerlerimize Saddam’ın Fedaileri’ne davranır gibi davranmışlar. Bu tutum müttefikliğe asla sığmıyor.

ÖZKÖK: CEZALANDIRIRIM

ABD Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Jones, 8 ve 18 Temmuz 2003’te Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök’e, Türk Özel Kuvvetleri’nin Irak’taki niyeti konusunda ciddi kaygılar olduğunu iletti. Özkök, ‘’Disiplinsiz olanı cezalandırırım’’ dedi.

GÜL’E AYNI MESAJ

Kriptolar, Dışişleri Bakanı Gül’ün ordunun baskısına rağmen ABD gezisini iptal etmemesinin, Amerikalı yetkilileri çok memnun ettiğini gösteriyor. Pearson merkezi uyarmış: Bu olay konusunda sağlam bilgiye ve delile sahip olduğumuzu orada Gül’e anlatın.

kaynak : mynet haber